Świąteczne babeczki orkiszowe – FIT

Pachnące świętami babeczki orkiszowe z frużeliną borówkową – z leśnych borówek. Może nie wyglądają super ale smakują doskonale. Podejrzane w internecie i zmienione „pod siebie” 😉  Wersja z winem, możemy wykorzystać wytrawne, grzaniec lub sok z czerwonych czy czarnych porzeczek. Trzeba tylko pamiętać, że im słodsze wino /sok tym mniej dodajemy cukru.  Wersja poniżej dostosowana do wina półwytrawnego.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Składniki na 12-15 babeczek

  • 300 g mąki orkiszowej typ 630
  • 250 ml czerwonego wina
  • 6 łyżeki cukru trzcinowego lub równowartość – ksylitol, stewia, słodziki ..
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • po pół łyżeczki cynamonu, mielonych goździków, imbiru

W misce miski mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki oprócz cukru. W drugiej misce miksujemy chwile żółtka z cukrem i oliwą. Łączymy dokładnie suche składniki z żółtkami i winem, na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Wypełniamy ciastem papilotki, babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.

Frużelina borówkowa

  • 200 g borówki leśnej
  • 1 łyżeczka żelatyny zalana 2 łyżkami żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  w łyżce wody

Owoce zasypujemy cukrem i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy cytrynę, wymieszaną wodę z mąką i dokładnie mieszamy do zagotowania. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy napęczniałą/rozpuszczoną żelatynę, mieszamy dokładnie do całkowitego rozpuszczenia. Jeżeli żelatyna opornie się rozpuszcza możemy chwilę podgrzać frużelinę, byle nie zagotować ! Gotową frużelinę odstawiamy do ostudzenia.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *