Pizza FIT

Kto powiedział, że pizza to same złe kalorię i nie może być light ? Może, moja jest z kurczakiem, zieloną cebulką, pieczarkami i miksem zieleniny.

Słodko i wytrawnie

Składniki

ciasto

  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 120 g mąki orkiszowej ( u mnie typ 630)
  •  pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

W połowie ciepłej wody rozpuścić drożdże i cukier, odstawić na 20 minut. Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Sos

  • gęsty mus pomidorowy lub odsączone pomidory z puszki
  • szczypta oregano, bazylii
  • 1-2 posiekane ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Wszystko razem blendujemu na gładki krem. Sos musi być na prawdę gesty, jeżeli jest rzadki w małym rondelku na niewielkim ogniu gotujemy do momentu aż zredukujemy ilość płynu.

Ciasto cienko rozwałkować i przełożyć na blaszkę lub formować placki bezpośrednio na niej. Na spód wykładamy sos pomidorowy, na niego ulubione dodatki i odstawiamy na 20 minut.  Pizzę pieczemy 12-14 minut w temperaturze 220-230 ºC, aż brzegi ładnie się przyrumienią.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *