Trufle

Domowe, kremowe, mocno czekoladowe trufle. To prawdziwa bomba kaloryczna ale za to jaka pyszna.

trufle

Składniki

na ok 40 niewielkich trufli

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 70 g miękkiego masła 82%
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka mocnego alkoholu
  • kakao do obtoczenia trufli

W miseczce nad parą grzejemy śmietanę. W gorącej rozpuszczamy miód i kawę, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Musimy uważać żeby nie przegrzać czekolady, lepiej wcześniej zdjąć z kąpieli wodnej i ew. podgrzać ponownie niż trzymać za długo. Po uzyskaniu jednolitej mieszanki odstawiamy do przestygnięcia, następnie do chłodnej czekolady dodajemy miękkie masło i alkohol, dokładnie mieszamy. Przykrytą masę wkładamy do lodówki na godzinę. I teraz zaczyna się brudna robota 😉 Mogłabym napisać, że nabieramy porcje łyżeczką – tak też można ale znacznie ładniej  wyglądają trufle okrąglutkie i pogłaskane łapkami. Gotowe obtaczamy w kakao, najlepiej w pojemniczku; wsypać trochę kakao wrzucać po kilka sztuk, potrząsając obtaczać. Układamy na małych papilotkach lub na talerzyku  i ponownie schładzamy.

 

trufle

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *