brown cookies on white paper

Tarta bezowego z musem porzeczkowym i bitej śmietany

W dzisiejszym artykule przedstawię Wam przepis na pyszną tartę bezowego z musem porzeczkowym i bitej śmietany. To doskonałe połączenie chrupkiego bezowego spodu, intensywnego smaku musem z porzeczek i delikatnej bitej śmietany. Przygotowanie tego deseru jest czasochłonne, ale efekt końcowy z pewnością Was wynagrodzi.

  1. Składniki potrzebne do wykonania tarty:
  • 200g białek jajek
  • 400g cukru
  • 2 łyżeczki octu spirytusowego
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 500g porzeczek (świeżych lub mrożonych)
  • 150g cukru pudru
  • 400ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • Kilka listków mięty do dekoracji
  1. Przygotowanie spodu:

Najpierw podgrzejemy piekarnik do temperatury 130°C. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, sukcesywnie dodając cukier. Dodajemy ocet spirytusowy, skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny, delikatnie mieszając wszystkie składniki. Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągły spód o średnicy około 24 cm. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1,5 godziny, aż spód stanie się chrupki. Po upieczeniu, pozostawiamy go do ostygnięcia.

  1. Przygotowanie musu porzeczkowego:

Podczas gdy spód tarty przestyga, przystępujemy do przygotowania musu porzeczkowego. Porzeczki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Następnie blendujemy je lub przeciskamy przez sito, aby uzyskać gładki sok. Sok z porzeczek przekładamy do rondelka, dodajemy cukier puder i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje do konsystencji gęstego musu. Odstawiamy mus porzeczkowy do ostygnięcia.

  1. Przygotowanie bitej śmietany:

W osobnej misce ubijamy śmietanę kremówkę razem z cukrem waniliowym na sztywno. Następnie, w osobnej miseczce rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Przygotowaną żelatynę dodajemy do ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Gotową bitą śmietanę odstawiamy do lodówki.

  1. Składanie tarty:

Kiedy spód tarty i mus porzeczkowy ostygną, możemy przystąpić do składania tarty. Na spód tarty nakładamy równomiernie warstwę musu porzeczkowego, zostawiając niewielką wolną przestrzeń na brzegach. Następnie wylewamy na wierzch tartę przygotowaną wcześniej bitą śmietanę, równomiernie rozprowadzając ją na musie porzeczkowym.

  1. Dekoracja i podanie tarty:

Gotową tartę można udekorować listkami mięty i ewentualnie posypać cukrem pudrem. Przed podaniem, tarta powinna spędzić kilka godzin w lodówce, aby się schłodzić i ściągnąć. Podajemy ją na talerzach i kroimy na porcje.

  1. Podsumowanie:

Ta tarta bezowa z musem porzeczkowym i bitej śmietany to doskonały deser na specjalne okazje. Połączenie chrupkiego spodu, słodkiego i intensywnego musu porzeczkowego oraz delikatnej bitej śmietany stworzą niezapomniane doznania smakowe. Mimo, że przygotowanie tego deseru może zająć trochę czasu, efekt końcowy na pewno Was zadowoli. Zachęcam do spróbowania tego przepisu i delektowania się smakiem tarty bezowej z musem porzeczkowym i bitej śmietany. Smacznego!