Szybkie Cronuty

Ekspresowe,聽troch臋 oszukane cronuty 馃槈

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sk艂adniki

  • 425 g gotowego ciasta francuskiego (takie opakowanie ma Findus)
  • ok 1 l聽oleju rzepakowego do sma偶enia
  • cukier puder
  • cynamon

Ciasto sk艂adamy kilka razy聽wa艂kujemy po ka偶dym z艂o偶eniu, ostatecznie zostawiamy warstw臋 grubo艣ci ok 1 cm. Moje by艂o w 5 plastrach (takich jak p艂aty do lasagne), z艂o偶y艂am tylko dwa razy. Odk艂adamy do lod贸wki, w tym czasie grzejemy olej do temperatury 175-180 stopni. Wycinamy zgrabne donaty – wykrawaczkami lub szklank膮 i kieliszkiem, sma偶ymy na z艂oto z ka偶dej strony. Pozosta艂e ciasto lekko zagniatamy i chowamy do lod贸wki, wyjmujemy przed sma偶eniem nast臋pnej porcji – cronty sma偶膮 si臋 do艣膰 d艂ugo, d艂u偶ej ni偶 faworki czy p膮czki. Usma偶one cronuty wyk艂adamy na papierowy r臋cznik, ostudzone posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem czy czekolad膮. Moje s膮 posypane mieszank膮 cukru pudru z cynamonem.

Z resztek ciasta usma偶y艂am ma艂e paluchy, idealne z konfitur膮 z p艂atk贸w r贸偶y 馃槈

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *