Sernik jagodowy

Sezon w pełni, więc trzeba wykorzystać okazję. Sernik jagodowy nie dość że jest pyszny to jeszcze ładnie wygląda.

sernik jagodowy

Składniki

Robimy kruchy spód jak do makowca i tradycyjnego sernika

Spód

  • 1 ½ szkl. mąki pszennej
  • pół kostki masła
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki zagniatamy i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Ciasto wałkujemy cienki na placek. Najlepiej od razu na papierze do pieczenia, przenosimy do blaszki 25 x 40 cm  i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 °C ok. 10-15 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.

Masa serowa

  • 1 kg zmielonego białego sera
  • 5 jaj
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 230 g cukru
  • 300 g jagód – zmiksowanych i przetartych przez sito
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie produkty miksujemy na wolnych obrotach, do dokładnego połączenia. Na podpieczony, wystudzony spód równo wykładamy masę serową. Sernik pieczemy około 70 minut w temperaturze 160 °C. Jeżeli masa zaczyna się szybko rumienić po 30 minutach przykrywamy wierzch folią aluminiową.

Beza

  • 4 białka
  • 120 g cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy aż do uzyskania sztywnej, lśniącej bezy. Wsypujemy mąkę i miksujemy chwilę do połączenia składników. Po 60 minutach sernik dokładnie przykrywamy bezą i zapiekamy następne 10 minut do lekkiego przyrumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *