Rolada szpinakowo – łososiowa

Ładnie, smacznie, zdrowo … czegoż chcieć więcej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 670 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 300 g wędzonego łososia
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1,5 łyżka mąki pszennej
  • 5 dużych jaj
  • sól
  • pieprz biały
  • gałka muszkatołowa
  • 300 g serka kremowego typu philadelfia

Szpinak dusimy na patelni z masłem z ząbkami czosnku, do momentu aż odparuje cały płyn. Często mieszamy, gotowy doprawiamy solą i pieprzem, gałką muszkatołową i odstawiamy do przestygnięcia. Do ostudzonego szpinaku dodajemy żółtka, mąkę i mieszamy. Na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka, delikatnie mieszamy. Wylewamy na  blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 – 25 minut w temperaturze 180°C. Upieczony szpinakowy biszkopt delikatnie wykładamy na czystą ściereczkę, wierzchem do ściereczki i ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia. Ciepłe ciasto zwijamy razem ze ściereczką zaczynając od długiego brzegu. Odstawiamy roladę do wystudzenia. Przestygnięty placek smarujemy serkiem, na nim układamy płaty łososia. Następnie zwijamy i okręcamy folią do żywności, rolada jest gotowa. Wkładamy ją do lodówki na kilka godzin.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *