Puszyste muffinki jagodowe z kruszonką
Chyba nie ma nic przyjemniejszego niż zapach świeżo upieczonych muffinek unoszący się po całym domu. Zwłaszcza jeśli są one pysznie puszyste i aromatyczne, tak jak te jagodowe z kruszonką. Oto przepis na wyjątkowo smakowite śniadanie lub podwieczorek, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim łasuchom.
- Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 1/2 szklanki świeżych jagód
- Przygotowanie ciasta
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W osobnej misce ubij jajka, dodaj kwaśną śmietanę, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Połącz mokre składniki z suchymi, delikatnie mieszając drewnianą łopatką. Dodaj świeże jagody i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozłożyć je w cieście.
- Przygotowanie kruszonki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki zimnego masła
W osobnej misce połącz mąkę i cukier. Dodaj kostki zimnego masła i palcami utrzyj składniki, aż powstanie kruszonka.
- Pieczenie muffinek
Nałóż ciasto do foremek na muffinki, wypełniając je do 3/4 wysokości. Posyp kruszonką na wierzchu każdej muffinki, delikatnie dociskając ją do ciasta. Wstaw foremki do piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż muffinki nabiorą złocistego koloru i delikatnie podrosną. Możesz sprawdzić gotowość, wkłuwając w jedną z muffinek patyczek – jeśli wyjdzie suchy, to znak, że są gotowe.
- Serwowanie
Po wyjęciu muffinek z piekarnika, pozostaw je do ostygnięcia przez kilka minut. Następnie przekładaj na kratkę, aby całkowicie wystygły. Puszyste jagodowe muffinki z kruszonką najlepiej smakują jeszcze ciepłe, podane z kubkiem świeżo parzonej kawy lub gorącej herbaty. Jeśli chcesz dodać im dodatkowej słodyczy, możesz polać je lukrem, ale są równie smaczne bez dodatków.
- Jak przechowywać
Jeśli nie zjecie wszystkich muffinek od razu (choć to trudne do wyobrażenia), możecie je przechowywać w hermetycznym pojemniku. W temperaturze pokojowej będą świeże przez 2-3 dni. Możesz także zamrozić muffinki, jeśli chcesz zachować je na dłużej.
- Podsumowanie
Puszyste muffinki jagodowe z kruszonką to doskonały sposób na wykorzystanie świeżych jagód i stworzenie smacznego, domowego wypieku. Zapewne zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Luksusowa struktura ciasta i soczyste jagody sprawiają, że te muffinki są nieodparte. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoją rodzinę lub gości pysznym podwieczorem pełnym smaku i aromatu!