Pieczone bataty

Bataty to jedne z najbardziej odżywczych warzyw w przyrodzie. Jadalna część bulwy zawiera białko, węglowodany,  błonnik,  substancje mineralne oraz witaminy: B1, B2, PP, C oraz b-karoten. Bulwy zawierają także duże ilości antyoksydantu i b-karotenu. Samo zdrowie.

bataty

Składniki

  • 700 g batatów – słodkich ziemniaków
  • kilka gałązek świeżego tymianku – lub trochę suszonego
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

bataty

Bataty myjemy, kroimy na połówki i na mniejsze części w zależności od wielkości bulwy. Układamy w blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową, lekko solimy, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy klika gałązek tymianku. Na koniec bataty skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w nagrzanym do 220 ° C około 40 minut. Tak jak pieczone bataty może zrobić frytki z batatów, wystarczy obrać je ze skórki i odpowiednio pokroić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *