Pasta z buraków – FIT

Nie ma się co rozwodzić i rozpisywać nad przepisem. Pasta z buraków jest smaczna a przy tym ma piękny kolor – zdjęcie bez dodatkowego nasycania kolorów  🙂  Szybka do zrobienia, bez większego nakładu pracy i czasu. Jak robimy barszcz czerwony czy buraczki do drugiego dania, to przy okazji gotujemy jeden, dwa czy trzy więcej.

 

pasta z buraków

Składniki

  • buraki i twaróg w stosunku 1:1
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie ząbek czosnku czy łyżeczka chrzanu

Buraki gotujemy w mundurkach lub zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku do miękkości (160-180 stopni).  Ostudzone buraki obieramy,  miksujemy lub ścieramy na drobnej tarce. Mieszamy z rozdrobnionym twarogiem, możemy widelcem, blenderem czy innym urządzeniem, na w miarę gładką pastę. Pastę z buraków oprawiamy do smaku, możemy dodać posiekany szczypiorek czy cebulkę. I gotowe.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *