Pączki

Mięciutkie i delikatne pączki. Dobrze wyrośnięte i usmażone w odpowiedniej temperaturze mają jasne „obrączki”

pączki

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 100 g masła
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki spirytusu
  • 250 ml mleka
  • 10 g drożdży suchych (świeżych 20g)
  • szczypta soli

Mąkę mieszamy z drożdżami* i solą, letnie mleko mieszamy z jajami i cukrem. Do mąki wlewamy mieszankę jajeczną i dodajemy spirytus.  Lekko zagniatamy, na koniec dodajemy ostudzone rozpuszczone masło, wrabiamy kilka minut.  Możemy lekko podsypać mąką lecz nie za dużo, ciasto będzie się trochę lepić do rąk. Gdy będzie już jednolita gładka masa, formujemy kulę i odkładamy do obsypanej mąką misy, przykrywamy ściereczką  i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Wyrośnięte ciasto na wałkujemy na grubość ok 1-1.5 cm i wycinamy szklaną pączki.Odkładamy na oprószoną mąką stolnicę czy blaszkę i czekamy aż podwoją objętość.

Po wyrośnięciu smażymy pączki w oleju rozgrzanym ( 170-175ºC) na złoto z każdej strony każdej strony.  Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia.

Po lekkim ostudzeniu możemy lukrować – lukrem, roztopioną czekoladą, posypać cukrem pudrem. Całkiem wystudzone możemy nadziewać konfiturami, kremem budyniowy, śmietaną.

*Świeże drożdże – Z pokruszonych drożdży, ciepłego mleka,  cukru i łyżeczki mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *