Mleko owsiane

Mleko owsiane znakomite jako baza do sporządzania deserów, kremów .. Dla wegan, osób z nietolerancją laktozy lub osób na diecie. Nie zawiera cholesterolu, laktozy i nie jest tłuste za to zawiera dużo błonnika, kwas foliowy, witaminy i mikroelementy. Mleko owsiane a jeszcze jedną dużą zaletę !! Domowe jest kilkakrotnie tańsze niż karton kupiony w sklepie.

mleko owsiane

Składniki

  • 200 g otrębów owsianych
  • 1100 ml wody źródlanej lub przegotowanej

Otręby wsypujemy do słoika, miski czy garnka i zalewamy litrem wody. Odstawiamy na pół godziny. Następnie energicznie chwilę mieszamy i przelewamy przez gęste sito do drugiego naczynia. Papkę otrębową odciskamy w miarę możliwości. Gotowe mleko owsiane przelewamy do słojów czy szklanych butelek i przechowujemy w lodówce.

Pozostałej po mleku pulpy nie wyrzucamy, zrobimy z niej placki z jabłkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *