Lody pod bezą

Odchudzona wersja deseru Alaska, same lody z bezą bez ciasta. Ilości podanych porcji są wartością szacunkową, zależą od wielkości naczyń do zapiekania i apetytu 😉 Można przyjąć, że ok. jedno białko na jedną porcję bezy.

lody pod bezą


Składniki

Na 4 średnie porcje

  • ok 800 ml dowolnych lodów
  • 4 białek
  • 240 g drobnego cukru

Wykonanie bezy:

Białka ubijamy na wysokich obrotach, do ubitych dodajemy stopniowo, po łyżce cukru. Miksujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści i beza zrobi się lśniąca i sztywna.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C .

Dobrze zmrożone lody nakładamy porcjami do naczynek żaroodpornych lub „miseczek” z folii aluminiowej. Nakrywamy każdą porcję ubita bezą, przykrywając dokładnie całe lody. Przełączamy na opcję grzałki górnej, zapiekamy deser 2-3 minuty do momentu ładnego zapieczenia bezy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *