Krem śliwkowy z nutą czekolady

Główne przeznaczenie kremu śliwkowego to przełożenie piernika staropolskiego  ale może być też wykorzystany jako masa  do mazurka, kruchego ciasta, ciasteczek, naleśników czy nadzienie muffinek. Jeżeli nie wykorzystamy całości do ciasta, możemy go przechowywać w lodówce.

krem śliwkowy

Składniki

  • słoiczek powideł śliwkowych ok 280g
  • 100g gorzkiej czekolady

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, uważamy żeby nie dostała się do niej woda. Roztapiamy w małej temperaturze uważając żeby nie przegrzać czekolady.  Gorącą mieszamy z powidłami śliwkowymi i odstawiamy do przestudzenia. Najłatwiej rozprowadza się krem śliwkowy lekko ciepły.

 

2 przemyślenia nt. „Krem śliwkowy z nutą czekolady

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *