Kakaowe ciastka owsiane

Łatwe, niedrogie, chrupiące ciastka owsiane. W sam raz na II śniadanie czy szybką przegryzkę w trakcie dnia przy spadku energii.

owsiane kakaowe

Składniki na około 15 sztuk

  • 200 g płatków owsianych
  • 1 dojrzały obrany banan (po obraniu ok 100g)
  • 2 jajka
  • łyżeczka kakao
  • łyżka masła orzechowego (najlepiej bez cukru i soli)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie 3 łyżki cukru trzcinowego

 

Obranego banana rozgniatamy, blenderujemy lub miksujemy na gładką masę. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka mieszamy z kakao, cynamonem, masłem orzechowym i bananem (ew. też z cukrem).  Do masy dodajemy płatki owsiane, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż płatki troszkę zmiękną. Po tym czasie ubijamy „na sztywno” białka, delikatnie ale dokładnie mieszamy z masą z płatkami.  Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i wymieszamy.  Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, formujemy łyżką ciasteczka . Ciastka owsiane pieczemy w temperaturze 180°C przez 15 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *