Przepyszne, mięciutkie, słodkie drożdżówki z serem. Świetne na śniadanie, podwieczorek czy do zabrania w podróż. Jak na drożdżówki wcale nie ma tak dużo z nimi roboty, jak się to wydaje czytając przepis. W wersji dla IO cukier zastępujemy erytrolem czy ksylitolem. Jak macie ochotę posypać czym gotowe bułeczki to możemy do cukru pudru (ew zastępca) dodać cynamon.
Składniki
ciasto
- 30 g świeżych drożdży
- 175 ml ciepłego mleka
- 5 łyżek cukru, kto nie może zmienia na ksylitol /erytrol …
- 1 jajo
- 50g masła
- 300g mąki pszennej pełnoziarnistej
masa serowa
- 400-500 g białego twarogu półtłustego lub chudego
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru, kto nie może zmienia na ksylitol /erytrol …
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
dodatkowo
- białko +łyżka mleka
Drożdże, mleko i cukier mieszamy w miseczce i odstawiamy na 15 minut. Po 15 minutach dodajemy do zaczynu mąkę, jajo, roztopione masło i zagniatamy ciasto do momentu uzyskania gładkiej w miarę sprężystej masy. Przykrywamy miskę wilgotną ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto musimy rozwałkować na placek grubości ok 2 cm, z niego wycinamy kółka dowolnej wielkości. Podsypujemy minimalną ilością mąki, nie z dużo w przeciwnym razie drożdżówki nie będą już takie puszyste. Bułeczki układamy na blaszce i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie robimy w nich zagłębienie na masę serową , szklanką lub kieliszkiem.
Na każda bułeczkę nakładamy masę serową, pędzlem smarujemy każdą roztrzepanym z mlekiem białkiem. Bułeczki pieczemy w temperaturze 190 stopni ok 20 minut, do przyrumienienia i drożdżówki z serem gotowe.