Drożdżówki z serem – pełnoziarniste

Przepyszne, mięciutkie, słodkie drożdżówki z serem. Świetne na śniadanie, podwieczorek czy do zabrania w podróż. Jak na drożdżówki wcale nie ma tak dużo z nimi roboty, jak się to wydaje czytając przepis. W wersji dla IO cukier zastępujemy erytrolem czy ksylitolem. Jak macie ochotę posypać czym gotowe bułeczki to możemy do cukru pudru (ew zastępca) dodać cynamon. drożdżóki

Składniki

ciasto

  • 30 g świeżych drożdży
  • 175 ml ciepłego mleka
  • 5 łyżek cukru, kto nie może zmienia na ksylitol /erytrol …
  • 1 jajo
  • 50g masła
  • 300g mąki pszennej pełnoziarnistej

masa serowa

  • 400-500 g białego twarogu półtłustego lub chudego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru, kto nie może zmienia na ksylitol /erytrol …

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.

dodatkowo

  • białko +łyżka mleka

Drożdże,  mleko i cukier mieszamy w miseczce i odstawiamy na 15 minut.  Po 15 minutach dodajemy do zaczynu mąkę, jajo, roztopione masło i zagniatamy ciasto do momentu uzyskania gładkiej w miarę sprężystej masy. Przykrywamy miskę wilgotną ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.  Wyrośnięte ciasto musimy rozwałkować na placek grubości ok 2 cm, z niego wycinamy kółka dowolnej wielkości.  Podsypujemy minimalną ilością mąki,  nie z dużo w przeciwnym razie drożdżówki nie będą już takie puszyste. Bułeczki układamy na blaszce i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie robimy w nich zagłębienie na masę serową , szklanką lub kieliszkiem.

drożdżówki

Na każda bułeczkę nakładamy masę serową, pędzlem smarujemy każdą roztrzepanym z mlekiem białkiem. Bułeczki pieczemy w temperaturze 190 stopni ok 20 minut, do przyrumienienia i drożdżówki z serem gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *