Drożdżówki z serem – pełnoziarniste

Przepyszne, mięciutkie, słodkie drożdżówki z serem. Świetne na śniadanie, podwieczorek czy do zabrania w podróż. Jak na drożdżówki wcale nie ma tak dużo z nimi roboty, jak się to wydaje czytając przepis. drożdżóki

Składniki

ciasto

  • 30 g świeżych drożdży
  • 175 ml ciepłego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajo
  • 50g masła
  • 300g mąki pszennej pełnoziarnistej

masa serowa

  • 400-500 g białego twarogu półtłustego lub chudego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.

dodatkowo

  • białko +łyżka mleka

Drożdże,  mleko i cukier mieszamy w miseczce i odstawiamy na 15 minut.  W wersji FIT dodajemy tylko łyżkę cukru, resztę wymieniamy na odpowiednią ilość zastępczej słodkości. Niestety nie możemy pominąć białego cukru, bez niego drożdże nie zaczną pracować. Po 15 minutach dodajemy do zaczynu mąkę, jajo, roztopione masło i zagniatamy ciasto do momentu uzyskania gładkiej w miarę sprężystej masy. Przykrywamy miskę wilgotną ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.  Wyrośnięte ciasto musimy rozwałkować na placek grubości ok 2 cm, z niego wycinamy kółka dowolnej wielkości.  Podsypujemy minimalną ilością mąki,  nie z dużo w przeciwnym razie drożdżówki nie będą już takie puszyste. Bułeczki układamy na blaszce i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie robimy w nich zagłębienie na masę serową , szklanką lub kieliszkiem.

drożdżówki

Na każda bułeczkę nakładamy masę serową, pędzlem smarujemy każdą roztrzepanym z mlekiem białkiem. Bułeczki pieczemy w temperaturze 190 stopni ok 20 minut, do przyrumienienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *