Ciasto czekoladowe

Nie ma nic prostszego, to ciasto czekoladowe robi się szybko jak muffinki.

Składniki

  • 280 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 3/4 szklanki dobrego ciemnego kakao – na zdjęciu z Van Houten intense deep black, jednak w tym przepisie smakowo nie sprawdziło się najlepiej, lepszy jest zwykły Van Houten
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli soli
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ulubiony aromat do ciast
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina

Do miski wsypać przesianą mąkę, kakao, sodę, proszek, sól. Do drugiej większej miski wlać płynne składniki, cukier i jaja. Wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto czekoladowe wylewamy do foremki i pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Ostudzone ciasto czekoladowe posypujemy cukrem pudrem lub roztopioną białą czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *