Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane to chrupiąca, zdrowa przekąska.
owsiane żurawina

Składniki

  • 300 g płatków owsianych najlepiej górskich
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 jajko (małe 2 sztuki)
  • ½ szklani cukru trzcinowego (osoby nie używające cukru mogą zrezygnować)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  •  ¾ szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek
Działamy prawie jak z muffinami, mieszamy suche składniki w jednej misce, w drugiej ucieramy masło z cukrem, dodajmy jajko i ekstrakt waniliowy.
Suche składniki dodajemy do masła i  mieszamy, na koniec dodajemy bakalie.
 Z wymieszanej masy formujemy placuszki, spłaszczone kulki lub nakładamy pop prostu łyżką blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy 12 minut w 180 stopniach .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *