Chleb z lnem

Mąka pełnoziarnista, len złocisty… samo zdrowie.

Składniki

  •  550 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  •  1 łyżeczka soli
  •  opakowanie suszonych drożdży
  •  350 ml ciepłej wody
  • 100g lnu złocistego

Drożdże rozpuścić w łyżce ciepłej wody i odstawić, w tym czasie połączyć ze sobą wszystkie składniki dodać drożdże i zarobić ciasto. Gdy masa będzie gładka, zagniatać jeszcze kilka minut po czym odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość. Po tym czasie zagnieść, uformować chlebek wielkości keksówki i umieścić w niej ciasto. Przykryć i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość.  Delikatne wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy  45 minut w 200’C.

chleb z lnem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *