Zupa z cieciorką

Cieciorka to nie tylko hummus. Dzisiaj będzie w kolorowej wersji rozgrzewająca, zupa na zimowe dni ..

Składniki

  • 200g suchej ciecierzycy
  • po kilka łyżek czerwonej fasoli, kukurydzy, zielonego groszku -w sezonie świeże i ugotowane, poza sezonem mogą być z puszki – ROLNIK – łącznie ok szklanki
  • udka lub filet z kurczaka
  • porcja warzyw jak do rosołu
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • po pół małej łyżeczki – imbiru, chilli, kurkumy
  • trochę posiekanej trawy cytrynowej
  • sól, pieprz

Cieciorkę wieczorem zalewamy wodą, na drugi dzień zmieniamy wodę i gotujemy aż cieciorka będzie miękka. Z kurczaka gotujemy rosół, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, czosnek, chilli, kurkumę, lekko przyprawiamy.  Gdy kurczak będzie miękki pozbawiamy go kości i skóry, odkładamy na bok(filet z kurczaka kroimy w grubą kostkę), marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Rosół przecedzamy przez sitko, zagotowujemy i dodajemy cieciorkę, warzywa, kurczaka, imbir, trawę cytrynową. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 10 minut.  Dla kontrastu podajemy z makaronem z sepią.

zupa z cieciorką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *