Zupa meksykańska

Zupa meksykańska – w wersji odchudzonej z kurczakiem, bez dodatkowego tłuszczu. Mimo to jest pyszna, sycąca i rozgrzewająca.

meksykańska

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa z kurczaka
  • dwie szklanki warzyw – marchwi w kostkę, kukurydzy, groszku zielonego,
  • pół szklanki czerwonej fasoli – może być z puszki
  • połowa średniej cebuli
  • 4 dojrzałe pomidory, poza sezonem pomidory z puszki razem z sosem (400 ml)
  • 750 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki kuminu
  • trochę papryki chili lub pieprzu  cayenne wg uznania
  • sól, pieprz
  • trochę posiekanej  zielonej cebulki
  • opcjonalnie tabasco

Wieczorem, dzień wcześniej zalewamy wodą fasolę, rano gotujemy do miękkości. Na nieprzywierającej patelnie (ceramiczna, granitowa, teflonowa, keravis, tytanowa) podsmażamy mięso z kurczaka, dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i dusimy, aż mięso będzie gotowe. W garnka wrzucamy mieszankę warzyw zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Następnie do warzyw dodajemy mięso ( przed dodaniem odlewamy z mięsa ew.  wytopiony tłuszcz), fasolę, pokrojone i obrane ze skórki pomidory (lub pokrojone pomidory z puszki )i doprawiamy według uznania.  Gotujemy całość kilka minut. Podajemy posypaną zieloną cebulką z pieczywem, tortillą, grzankami .. jak lubimy.

Zupa meksykańska jest  znakomita na obiad, spotkanie z przyjaciółmi, późną kolację …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *