Truskawki nadziewane

Truskawki posiadają wspaniałe wartości odżywcze, są bogate w witaminę C, zawierają dużo żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i manganu. Działają odkwaszająco i krwiotwórczo, wzmacniająco a zawartość kwasu elagowego chroni przed nowotworami.  Możemy je przygotowywać cały rok, bez znaczenia czy w sezonie czy poza nim, oczywiście najsmaczniejsze są te dojrzewające w letnim słońcu ale najważniejsze były świeże i smaczne.

truskawki nadziewane

Składniki

  • świeże truskawki
  • naturalny kemowy serek twarogowy lub zmielony twaróg półtłusty
  • kilka łyżek śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego
  • cukier puder do smaku
  • trochę chili lub płatków papryki

dodatkowo

  • szpryca do kremu lub mocny worek
  • patyczki od szaszłyków

Truskawki myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.  Nacinamy na krzyż czubek owocu. Serek miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Krem musi być gęsty i aksamitny,  jeżeli ser jest zbity dodajemy trochę śmietany by uzyskać odpowiednią konsystencję. Gotowy krem przekładamy do szprycy i nadziewamy nacięcia truskawek i lekko przyprószamy chili. Truskawki możemy podać w miseczce lub nadziane na patyczki do szaszłyków.

truskawki

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *