Tapioka z truskawkami – FIT

Świeży deser z tapioki i truskawek, jeżeli ktoś będzie się doszukiwał tu wartości odżywczych to za wiele ich nie znajdzie. Za to tapioka jest pozbawiona glutenu, cholesterolu, ma mało węglowodanów ale też niewielką ilość białka. Na upały w sam raz, tapioka z truskawkami także dla dietujących, oczywiście bez cukru i chudym mlekiem 😉

tapioka z truskawkami

 

Składniki

  • 2,5 łyżki tapioki perłowej
  • 2 szklanki mleka
  • 2- łyżki cukru lub zamiennika
  • pół łyżeczki esencji z wanilii

Tapiokę płuczemy na sitku i przekładamy do gotującego się mleka. Do mleka dodajemy esencję waniliową i słodzimy do smaku. Tapiokę gotujemy do miękkości ok 15 minut, mieszając co jakiś czas. W między czasie umyte i odszypułkowane truskawki miksujemy, jeżeli ktoś ma ochotę lub kwaśne truskawki może trochę dosłodzić. Ugotowaną tapiokę przekładamy do pucharków/miseczek, ostudzoną polewamy musem truskawkowym. Gotowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *