Sernik – pianka

Opcja dla przeciwników tradycyjnych, dość ciężkich serników. Łączy ze sobą lekkość, delikatność i aksamitny smak twarogu. Przepis powstał w upalny dzień, podczas przygotowania sernika na zimno do którego zabrakło istotnego produktu ……… żelatyny lub choćby galaretki…sernik pianka

Składniki

Spód

  • 1 ½ szkl. mąki pszennej tortowej
  • pół kostki masła
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka

W wersji dla zapracowanych lub „leniców” mogą być najzwyklejsze herbatniki, na które bezpośrednio wylewamy masę, sernik będzie równie smaczny.  NIE BISZKOPTY – doszły do mnie wieści, że są za lekkie i wynurzają się 😉 chyba, że zależy na na efekcie – sernik z niespodzianą.

Masa serowa

  • 1 kg dobrego, tłustego lub półtłustego zmielonego twarogu
  • 6 jaj
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ – ¾ szklanki cukru
  • ¼ szkl mleka
  • olejek migdałowy

Pianka

  • 3 białka
  • ¼  szkl cukru

Składniki spodu ciasta zagnieść i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej zrobić to dzień lub dwa wcześniej. Robiąc podwójna porcję mamy gotową podstawę na inne ciasta. Zamrożoną kulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, równomiernie na blachę i podpiec 7-10 minut w temp. 170° C. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę, olejek, mleko i lekko zmiksować.  Po wymieszaniu składników dodawać po łyżce twaróg i dalej miksować. Do gładkiej masy dodać ubite na sztywno białka i wymieszać dokładnie łyżką. Wylać masę na ciasto i piec 45-50 minut w temp 180° C. do uzyskania lekko złotego koloru na powierzchni.  Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, przykryć nią ciasto zapiekać do uzyskania ładnych złotych pagórków na powierzchni sernika.

 

 

 

Jedno przemyślenie nt. „Sernik – pianka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *