Sernik czekoladowy – fit

Mocno kakaowy i wilgotny, pyszny sernik w wersji light. Kto nie liczy kalorii może słodzik zmienić na cukier trzcinowy, na spód blaszki ułożyć herbatniki lub spód jak przy serniku z pianką.

sernik czekoladowy

Składniki

  • 500g chudego twarogu
  • 150g jogurtu greckiego light
  • 4 całe jaja
  • 30g gorzkiego kakao
  • erytrol, stevia, ksylitol, słodzik – do wyboru, do smaku
  • trochę malin
  • miąższ z połowy laski wanilii

Ser mielimy lub blenderujemy na gładka masę. Dodajemy do niego żółtka, jogurt, miąższ z wanilii i kakao,  wszystko ponownie blenderujemy lub miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dosładzamy do smaku.  Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy.  Wylewamy na lekko posmarowaną lub spryskaną tłuszczem blaszkę, na masie układamy maliny.
Sernik czekoladowy pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *