Prawie jak naddunajska, wiem wiem .. prawie to duża różnica ale jest na prawdę smaczna 😉
Składniki
- 500 ml octu
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki soli kamiennej
- ziarna ziele angielskiego
- gorczyca
- listek laurowy
- warzywa – papryka czerwona, papryka zielona, ogórki gruntowe, cebula, marchew
Umyte warzywa kroimy – paprykę w paski, ogórki w plasterki, cebulę w piórka, marchew w plastry, Wszystkie warzywa mieszamy w misce. Ocet gotujemy, dodajemy cukier, olej, sól i mieszamy do rozpuszczenia cukru.Mieszankę warzyw przekładamy do słoików, lekko ubijając i zalewamy ciepłą zalewą. Do każdego słoika dodajemy po 2-4 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i ok. połowę łyżeczki gorczycy. Pasteryzujemy około 10 minut i sałatka warzywna gotowa.