Ryżowe ciasto z owocami

Ekspresowe ryżowe ciasto z owocami,  przygotowanie trwa chwilę jednie pozostaje czas pieczenia. Możemy dodać różne świeże sezonowe owoce – truskawki, jagody, maliny nawet pokrojone plasterki jabłka.

ryżowe

Składniki 

  • 300 g mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (odpowiedni jeżeli ciasto ma być bezglutenowe )
  • 100 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 300 g jogurtu greckiego
  •  100 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • świeże owoce – w zależności od sezonu

 

Jaja ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy pozostałe składniki i razem miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy do keksówki,  wyrównujemy i układamy na wierzchu owoce. Ryżowe ciasto z owocami pieczemy 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem (u mnie mieszanka pudru i cynamonu)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *