Rømmegrøt to coś pomiędzy – budyniem, gęsta zupą mleczną, beszamelem (bez gałki oczywiście). Tradycyjne danie podaje się z cienkimi plasterkami wędlin.(zdjęcie z internetu)
Składniki na 2 porcje
- 2,5 dl gęstej, kwaśnej, tłustej śmietany
- 75 g mąki pszennej
- 2,5 dl mleka
- 0,5 łyżeczka soli (dałam mniej)
Śmietanę gotujemy przez ok. 5 min, ciągle mieszając do momentu, aż będzie miała gładką i płynną konsystencję.
Zdejmujemy z ognia i wsypujemy połowę przesianej mąki i energicznie mieszamy. Wstawiamy z powrotem do gotowania na małym ogniu i mieszamy, aż do pojawienia się tłuszczyku, który zbieramy i odlewamy na spodeczek. Jak się nie wytrąci to się nie przejmujemy i mieszamy dalej. Resztę mąki mieszamy z mlekiem i małymi porcjami dodajemy do mieszanki śmietanowej. Powoli dolewamy i mieszamy, aż będzie idealnie gładka konsystencja. Pod koniec solimy i gotujemy chwilę na małym ogniu uważając by nie przypalić, więc ciągle mieszamy.
Rømmegrøt podajemy się z cukrem, cynamonem i „oczkiem” wcześniej zebranego tłuszczyku lub kawałkiem solonego masła.