Rømmegrøt

Rømmegrøt to coś pomiędzy – budyniem, gęsta zupą mleczną, beszamelem (bez gałki oczywiście). Tradycyjne danie podaje się z cienkimi plasterkami wędlin.(zdjęcie z internetu)

rømmegrøt

Składniki na 2 porcje

  • 2,5 dl gęstej, kwaśnej, tłustej śmietany
  • 75 g mąki pszennej
  • 2,5 dl mleka
  • 0,5 łyżeczka soli (dałam mniej)

Śmietanę gotujemy przez ok. 5 min, ciągle mieszając do momentu, aż będzie miała gładką i płynną konsystencję.

Zdejmujemy z ognia i wsypujemy połowę przesianej mąki i energicznie mieszamy. Wstawiamy z powrotem do gotowania na małym ogniu i mieszamy, aż do pojawienia się tłuszczyku, który zbieramy i odlewamy na spodeczek. Jak się nie wytrąci to się nie przejmujemy i mieszamy dalej. Resztę mąki mieszamy z mlekiem i małymi porcjami dodajemy do mieszanki śmietanowej. Powoli dolewamy i mieszamy, aż będzie idealnie gładka konsystencja. Pod koniec solimy i gotujemy chwilę na małym ogniu uważając by nie przypalić, więc ciągle mieszamy.

Rømmegrøt podajemy się z cukrem, cynamonem i „oczkiem” wcześniej zebranego tłuszczyku lub kawałkiem solonego masła.

rømmegrøt

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *