Ribbe

Tradycyjne, świąteczne danie norweskie, jedno z najprostszych potraw.  Po prostu pas żeberek wieprzowych ze skórą, całkiem dobrze pasuje do naszych tradycyjnych potraw „Kuchni polskiej” 😉

Składniki

  • płat żeberek wieprzowych ze skórą
  • sól, pieprz
  • czosnek

Skórę nacinamy w kratkę, przyprawiamy solą,pieprzem i owinięte chowamy do lodówki przynajmniej na 12h.  Po tym czasie przekładamy do brytfanki dodajemy ząbki czosnku i pieczemy godzinę  w temperaturze  230°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190/200  °C i pieczemy kolejną godzinę.  Po tym czasie ribbe powinno być miękkie i soczyste a skórka dość mocno przypieczona. Możemy ją jeszcze podpiec pod grillem.

Oryginalnie podawane z ziemniakami i kwaszoną kapustą. (nie kiszoną a zakwaszaną octem)

ribbe ribbe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *