Racuchy na maślance – FIT

Tym razem racuchy z mąką pełnoziarnistą i orkiszową. Puszyste, delikatne  i sycące a zarazem smaczne. W sezonie świetne ze świeżymi owocami, twarożkiem lub domową konfiturą.

placki na maślance

Składniki

  • 500 ml maślanki
  • 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki orkiszowej drobnomielonej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 duże jaja
  • 2 łyżki cukru lub ksylitol, stewia itp
  • olej rzepakowy do smażenia

Maślankę zmiksować  z jajkami, cukrem i przesianą mąką, na gładką masą. Na koniec dodać sodę i dobrze wymieszać ciasto. Racuchy kładziemy łyżką na niewielką ilość rozgrzanego oleju i smażymy z obu stron na złoto, z podanych składników wychodzi ok 30 sztuk.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *