Profiterolki z kremem czekoladowym

Profiterolki to zdradliwe maluchy ..Mini eklery pochłania się  jedno za drugim. A w wersji czekoladowej uwielbiam szczególnie.profitelorki

 

 

Składniki

ciasto

  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka

W rondelku gotujemy wodę z masłem i solą, do momentu rozpuszczenia się masła. Do gotującej mieszanki wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy szprycą małe kleksy o średnicy ok 3 cm, jeżeli nie mamy szprycy czy rękawa cukierniczego możemy wykładać ciasto małą łyżeczką. Pomiędzy zostawiamy wolną przestrzeń, trochę rosną.  Profiterolki pieczemy 25 minut w temperaturze 200ºC.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krem

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 200 g czekolady mlecznej

Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Czekoladę siekamy drobno, śmietanę wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Do gorącej śmietany wrzucamy czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Garnuszek nakrywamy folia spożywczą i zostawiamy do ostudzenia, następnie odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin. Ostudzoną masę ubijamy na gładki gęsty krem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ostudzone profiterolki nadziewamy kremem – przekrawamy lub nadziewamy szprycą bądź rękawem cukierniczym z końcówką do nadziewania.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *