Poczekajka

Przystawka, przekąska, zakąska .. poczekajka – dlatego, że chroni nas przed omdleniem z głodu przed daniem głównym.

 

Składniki

  • filet z kurczaka
  • kolorowe papryki
  • boczek
  • cebula, mogą być rożne kolory
  • cukinia
  • dobry przecier pomidorowy (nie koncentrat) najlepiej z kawałkami pomidorów
  • starty żółty ser
  • czosnek
  • sól, pieprz, ulubiona przyprawa
  • białe pieczywo
  • trochę oleju

 

Ilości zależne od ilości poczekajek.

Kurczaka kroimy w drobna kosteczkę i smażymy, dodajemy  drobno pokrojony boczek. Jak kurczak nabierze ładnego koloru dodajemy papryczki, cukinie, czosnek, przyprawiamy. Drobno siekamy cebulę na sitku przelewamy wrzątkiem i wrzucamy do reszty. Dodajmy trochę przecieru, jeśli nie mamy możemy pokroić świeżego obranego ze skórki pomidora. Nie za dużo tylko tyle żeby masa nie była sucha. Na koniec mieszamy ze startym żółtym serem i kładziemy na wcześniej opieczone kromki pieczywa.

poczekajka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *