Lekkie placuszki

Leciutkie placuszki, smaczne na ciepło i na zimno.  Tutaj wersja lekko słodka, więc podajemy z owocami, polewą czekoladową lub po prostu posypane cukrem pudrem. Składniki podane w ml, tak tak nawet mąka!!! Jakoś musiałam to spisać a złośliwa bateria w wadze „padła”

placuszki

Składniki

  • 150 ml mąki orkiszowej drobno mielonej
  • 150 ml mąki ryżowej
  • 2 jaja
  • 150 ml mleka
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • łyżka ksylitolu lub dowolnego „dosładzacza”
  • szczypta sody
  • szczypta soli

 

Mąki mieszamy z mlekiem i rozbełtanymi żółtkami.  Dodajemy sodę, sól, imbir, ekstrakt waniliowy i mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy wszystko razem. Łyżką nakładamy placuszki na suchą lub z odrobiną oleju rzepakowego patelnię. Smażymy na złoto z każdej strony. Najlepsze z owocami i polane jogurtem. Nie liczący kalorii zajadają z bitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *