Leciutkie placuszki, smaczne na ciepło i na zimno. Tutaj wersja lekko słodka, więc podajemy z owocami, polewą czekoladową lub po prostu posypane cukrem pudrem. Składniki podane w ml, tak tak nawet mąka!!! Jakoś musiałam to spisać a złośliwa bateria w wadze „padła”
Składniki
- 150 ml mąki orkiszowej drobno mielonej
- 150 ml mąki ryżowej
- 2 jaja
- 150 ml mleka
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- łyżka ksylitolu lub dowolnego „dosładzacza”
- szczypta sody
- szczypta soli
Mąki mieszamy z mlekiem i rozbełtanymi żółtkami. Dodajemy sodę, sól, imbir, ekstrakt waniliowy i mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy wszystko razem. Łyżką nakładamy placuszki na suchą lub z odrobiną oleju rzepakowego patelnię. Smażymy na złoto z każdej strony. Najlepsze z owocami i polane jogurtem. Nie liczący kalorii zajadają z bitą śmietaną.