Placki ziemniaczane pieczone

Troszkę mniej kalorii niż tradycyjne 😉 Aromatyczne placki ziemniaczane, pyszne bez dodatków ale możemy je podać z ulubionym sosem lub gęstą śmietaną.

placki ziemniaczane

Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • kilka suszonych, pokrojonych pomidorów
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki posiekanej, zielonej cebulki
  • łyżeczka oleju
  • sól, pieprz,  ew.bazylia
  • ew. gęsta śmietana lub dowolny ulubiony sos jako dodatek

Obrane ziemniaki trzemy, połowę na dużych oczkach, połowę na najmniejszych. W misce mieszamy starte ziemniaki,  jaja, mąkę, cebulkę, doprawiamy. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia (możemy piec bezpośrednio na blaszce)smarujemy olejem. Układamy dość cienkie placki i pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 200 stopni.

Możemy upiec także na patelni na niewielkiej ilości oleju.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *