Placki z ryżu i twarogu

Czasami zdarza się, że ugotuje za dużo ryżu szczególnie tego kupionego w paczkach, z porcjowanym w woreczki nie ma problemu. Zawsze można schować do lodówki na drugi dzień do obiadu jak znalazł. Dzisiaj jest jednak ten dzień, że zjadłoby się coś słodkiego i taki ugotowany ryż jest doskonały.

placki z ryżu

Składniki

Placki

  • 150 g ugotowanego ryżu – u mnie brązowy basmati
  • 250 g białego twarogu chudego lub półtłustego
  • 2 jaja
  • szczypta sody
  • trochę miąższu z wanilii
  • opcjonalnie cukier, słodziki, ksylitol, miód

Ryż, twaróg i żółtka blenderujemy na w miarę gładką masę, dodajemy sodę, wanilię i dosładzamy dokładnie mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli. Ubite białka mieszamy z masą ryżową, delikatnie ale dokładnie. Niewielkie placki smażymy na suchej lub lekko natłuszczonej patelni,  po kilka minut z każdej strony, na „złoto”. Delikatnie przewracamy na druga stronę 😉

Sos szarlotka

  • jedno jabłko
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub chudego greckiego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • sok z cytryny
  • opcjonalnie cukier, słodziki, ksylitol, miód

 

Sos nie wygląda może zachęcająco, za to nadrabia smakiem. Obrane jabłko kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Do jabłek dolewamy jogurt i blenderujemy w miarę możliwości naszego sprzętu na gładką masę. Do sosu dodajemy cynamon, dosładzamy do smaku.

Do placków możemy wykorzystać także krem czekoladowy ,  śliwkowy  lub dowolny ulubiony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *