Placki z ricottą

Niektórzy twierdzą, że ricotta to nie ser 😉 Wytwarzana jest z serwatki po serach podpuszczkowych, przeważnie mają od 10-30 % tłuszczu ale bywają też z mniejszą zawartością. Czy to ser czy nie ser, placki z ricottą są puszyste i leciutkie w sam raz na śniadanie, podwieczorek,  obiad w upalne dni.

placki z ricottą

Składniki

  • 250 g ricotty (moja miała 6 % tłuszczu )
  • 100 ml mleka
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 2 jaja
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

 

Ricottę, mleko, mąkę, sodę mieszamy lub miksujemy na gładką masę z żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubite białka mieszamy delikatnie z masą mleczno – serową. Smażymy nie duże placuszki na niewielkiej ilości tłuszczu – u mnie olej kokosowy – na złoto z obu stron.

Podajemy z ulubionymi owocami, osłodzonym miodem jogurtem greckim .. jak lubimy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *