Placki z cukinii i szpinaku

Sezon na cukinię nadchodzi wielkimi krokami, cena w sklepach już nie szokuje 😉 Szpinak mrożony możemy wykorzystywać przez cały rok. Placki z cukinii najsmaczniesze są świeżutkie i cieplutkie z ulubionymi sosami – czosnkowym, pomidorowy, curry.

placki z cukinii i szpinaku

Składniki

  • 1 kg cukinii
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 50 g mąki owsianej
  • 1 łyżka mielonej łuski gryczanej
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku

Szpinak wyjmujemy wcześniej z zamrażarki do rozmrożenia. Następnie dusimy na patelni, aż do odparowania płynu. Cukinię ze skórką ścieramy na tarce (na dużych oczkach ) solimy i odstawiamy na minimum pół godziny.  Po tym czasie musimy porządnie odcisnąć sok. Do cukinii dodajemy pozostałe składniki łącznie ze szpinakiem i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku i smażymy na małej ilości oleju po kilka  minut na każdej stronie. Placki z cukinii najlepiej smakują na gorąco.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *