Puszyste i mięciutkie od razu po upieczeniu. Pierniki są najsmaczniejsze polane czekoladą wtedy smakują podobnie do pierniczków alpejskich.
Składniki
- 8 żółtek
- 3 białka
- 300 g cukru
- 1 kg mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 200 ml gęstej śmietany 18%
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 400 g miodu
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika lub własnej mieszanki
- 250 g masła
Miód mocno grzejemy z przyprawami i masłem, aż do jego rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę dokładnie mieszamy z sodą. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając partiami cukier. Do piany dodajemy żółtka, krótko miksujemy do połączenia składników. Mieszamy ze sobą miód i śmietanę, dodajemy przesianą i wymieszaną z kakao mąkę. Na koniec dodajemy puszystą masę jajeczną i delikatnie mieszamy. Gotowe, dość rzadkie ciasto odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Ciasto wałkujemy na lekko podsypanej mąką powierzchni, na grubość ok pół centymetra. Pierniki pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w temperaturze 180ºC przez ok 8-10 minut w zależności od wielkości.Po ostudzeniu pierniki możemy polukrować, polać czekoladą lub dowolnie ozdobić.