Pierniczki a’la Katarzynki

Wykrawaczek – ” Katarzynki ” nie znalazłam, dlatego u mnie to będą niewielkie gwiazdki.

katarzynki

Składniki

  • 200 g miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 90 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 380 g mąki pszennej
  • 1 płaską łyżeczkę sody

Miód lekko ogrzewamy, żeby był całkiem płyny, ostudzamy i dodajemy przyprawy, cukier, kakao, jajko, na końcu mąkę wymieszaną z sodą. Zagniatamy ciasto, jest dość lepiące, staramy się nie podsypywać za dużo mąki, najwyżej lekko oprószamy. Dajemy ciastu trochę odpocząć, odkładamy w chłodne miejsce na godzinę owinięte folią.  Ciasto wałkujemy na grubość ok centymetra i wykrawamy pierniczki. Pieczemy w temperaturze 180ºC około 10 miut minut, uważając by nie przypiec za mocno.

Ostudzone są twarde, odkładamy na kilka dni w zamknięte pojemniczku, muszą zmięknąć. Możemy do pojemnika włożyć przekrojone jabłko, tylko trzeba pamiętać o codziennej wymianie na świeże. Miękkie Katarzynki lukrujemy, polewamy czekoladą, posypujemy cukrem pudrem lub zostawiamy golutkie… o ile dotrwają do etapu zdobienia 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *