Pasztet z drobiu

Podobno najlepsze przepisy na pasztet pochodzą z Francji, tamtejsi pasztetnicy pracowali nawet na polskich dworach królewskich.  Obecnie kupując pasztet, w sklepie nie zawsze wiadomo co tak naprawdę się kryje w upieczonym kawałku.  Mój pasztet ma przejrzystą ilość składników , trochę przypraw i gotowe.  Może się trochę kruszy, jest dość zbity ale nie ma konserwantów, zbędnych polepszaczy, dodatkowych tłuszczów.

pasztet

Składniki

  • 500g fileta z kurczaka
  • 150g wątróbki drobiowej
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • jajo
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • trochę otartej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie do posypania czarnuszka, sezam

Fileta i wątróbkę oczyszczamy i gotujemy do miękkości, dodając do nich liść laurowy i ziele angielskie. Płatki owsiane zalewamy małą ilością wrzątku, tak aby tylko zakryć je wodą, odstawiamy na 15 minut. Ostudzone mięso i płatki mielimy, dodajemy jajo, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Małą keksówkę lub jednorazową foremkę do pieczenia minimalnie natłuszczamy oliwą i wypełniamy przygotowaną masą i lekko ugniatamy. Pasztet posypujemy czarnuszką lub sezamem i pieczemy w temperaturze 180° C 45 – 50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *