Nie licząc czasu moczenia i gotowania fasoli, pastę robimy w kilka minut. Pasta z fasoli mung jest świetna do kanapek.
Składniki
- fasola mung – dowolna ilość
- kilka orzechów włoskich
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- czosnek – wg. uznania
- sól, pieprz, kumin, gałka muszkatołowa plus ew. ulubiona przyprawa
Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Fasola mung nie „rośnie” podczas moczenia jak tradycyjny Jaś, musimy to uwzględnić podczas planowania ilości pasty. Rano odlewamy wodę z fasoli, uzupełniamy świeżą i gotujemy do miękkości. Wodę z gotowania odlewamy i odstawiamy, będzie nam jeszcze potrzebna. Ugotowaną i ostudzoną fasolę dokładnie blendujemy razem z orzechami na gładką pastę (w miarę możliwości blendera). Podczas blendowania dodajemy po łyżce wody z gotowania, aż uzyskamy konsystencje gęstego kremu ale łatwego do rozsmarowania. Pastę z fasoli mung dobrze doprawiamy i dokładnie mieszamy.