Pasta z fasoli mung

Nie licząc czasu moczenia i gotowania fasoli, pastę robimy w kilka minut. Pasta z fasoli mung jest świetna do kanapek.

pasta z fasoli mung

Składniki

  • fasola mung – dowolna ilość
  • kilka orzechów włoskich
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • czosnek – wg. uznania
  • sól, pieprz, kumin, gałka muszkatołowa plus ew. ulubiona przyprawa

Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Fasola mung nie „rośnie” podczas moczenia jak tradycyjny Jaś, musimy to uwzględnić podczas planowania ilości pasty. Rano odlewamy wodę z fasoli, uzupełniamy świeżą i gotujemy do miękkości. Wodę z gotowania odlewamy i odstawiamy, będzie nam jeszcze potrzebna. Ugotowaną i ostudzoną fasolę  dokładnie blendujemy razem z orzechami na gładką pastę (w miarę możliwości blendera). Podczas blendowania dodajemy po łyżce wody z gotowania, aż uzyskamy konsystencje gęstego kremu ale łatwego do rozsmarowania.  Pastę z fasoli mung dobrze doprawiamy i dokładnie mieszamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *