Pasta z czerwonej soczewicy

Soczewica to znakomite źródło białka, dużo błonnika, witamin, kwasu foliowego, potasu i wiele innych minerałów. Szybko się gotuje dlatego z czerwonej soczewicy można szybko przygotować zupy czy pasty.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Składniki

  •  100g soczewicy czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz, kumin, sól – do smaku
  • opcjonalnie koperek, natka pietruszki, szczypiorek

Soczewicę zalewamy niewielką ilością wody, centymetr – dwa powyżej soczewicy. Gotujemy do miękkości i odparowania większości wody ok 20 minut. Ugotowaną soczewicę odstawiamy do ostygnięcia, następnie dodajemy oliwę z oliwek i miksujemy blenderem lub rozcieramy widelcem. Pastę z czerwonej soczewicy doprawiamy do smaku, możemy do niej dodać posiekany koperek, pietruszkę lub szczypiorek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *