Pascha

Pascha to tradycyjna potrawa Wielkanocna, podobno pochodzenia północno- rosyjskiego. Przygotowujemy ją zwykle z twarogu lub mleka i śmietany,  z dodatkiem masła, żółtek, wanilii i bakalii.  Ta wersja to pascha ekspresowa bez robienia twarogu, odcedzania, ubijania żółtek na parze. Co nie oznacza, że nie jest pyszna 😉 Podstawą jest dobry twaróg, reszta to tylko dodatki.

pascha

Składniki

  • 700g twarogu
  • 50g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • ok 60 ml śmietany (słodkiej)
  • miąższ z połowy laski wanilii
  • bakalie – wg uznania – rodzynki, skórka cytrynowa, migdały, pokrojone brzoskwinie, żurawina

Twaróg przecieramy przez sitko lub mielimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do twarogu.  Śmietanę mieszamy z miąższem wanilii i wlewamy do twarogu, całość mieszamy dokładnie razem z bakaliami. Jeżeli ser jest zbyt suchy możemy dodać więcej śmietany by uzyskać kremową konsystencję. Gotową paschę przekładamy do dowolnej formy lub miseczki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Jeżeli nie mamy formy z której łatwo wyjąć paschę, możemy ją wcześniej wyłożyć folia spożywczą. Wtedy łatwo będzie wyjąć z niej paschę bez zniszczenia oczekiwanego kształtu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *