Paluchy teściowej / wiedźmy

Paluchy teściowej czy wiedźmy to bardzo szybkie ciasteczka, oczywiście możemy je zrobić także w wersji okrągłych, grzecznych ciastek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 225 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub miąższ z połowy laski wanilii
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilkanaście obranych migdałów do ozdoby
  • trochę „krwawego” dżemu

Masło drobno siekamy i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ręcznie lub mikserem – hakiem.  Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do woreczka i odkładamy do lodówki na min 30 minut. Po tym czasie formujemy cienkie palce – rosną, migdały dzielimy na połówki, ich zaokrągloną stronę lekko zanurzam w dżemie i wciskam w ciasto  -paznokieć. Paluchy ułożone na blaszce odstawiamy do lodówki na pół godziny. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180ºC, do osiągnięcia ładnego zarumienienia. Ostudzone możemy dodatkowo ozdobić czerwonym lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *