Pączki pieczone

Przyjęło się, że jeśli ktoś w tłusty czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło. Dawniej, przyrządzając pączki, nadziewało się niektóre migdałem lub orzechem włoskim. Wierzono, że kto na taki trafi, będzie mieć w życiu szczęście.

pączki pieczone

Składniki

Ciasto

• 370 g mąki pszennej typ 390-450
• 60 g świeżych drożdży
• 100 ml mleka
• 50 g cukru
• pół  łyżeczki soli
• 3 jajka
• 170 g masła

oraz:

• jajko
• marmolada różana, truskawkowej lub dowolna, ulubiona
• lukier, czekolada lub cukier puder

Z pokruszonych drożdży, ciepłego mleka,  łyżeczki cukru i łyżeczki mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Przesianą mąkę wymieszać z cukrem i solą. Następnie dodać rozczyn drożdży i wymieszać dokładnie. Dodajemy stopniowo jaja i dalej mieszamy, po dokładnym wymieszaniu wyrabiamy ręcznie lub mikserem -końcówki świderki lub hak – przez około 10 minut.
Następnie dodajemy kawałeczki miękkiego masła, cały czas wyrabiając kolejne 10 minut. Otrzymamy gładkie, elastyczne i błyszczące ciasto (ciasto jest dość rzadkie). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte zagniatamy i tworzymy kulę, z której wałkujemy placek o grubości 1 cm. Możemy podsypać mąką w trakcie zagniatania lecz nie przesadźmy, ciasto musi być dość luźne. Szklanką lub obręczą wycinamy  kółka i układamy je na blaszce i odstawiamy na pół godziny do napuszenia ciasta (pozostawiamy po między nimi odległość)
Pączki na wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem,  pieczemy przez 13-15 minut w  piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Powinniśmy mieć ok 16 średnich pączków. Po ostudzeniu szprycujemy konfiturą a następnie lukrujemy lub obsypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *