Mini pączki

W Tłusty Czwartek podobno statystyczny Polak zjada 2,5 pączka, ciekawe czy w statystykach są ujęte mini pączki.

mini pączki

Składniki

  • 490 g mąki
  • 3 żółtka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 40g rozpuszczonego masła
  • 250ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 l oleju do smażenia

Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dosypujemy cukier i odstawiamy zaczyn na 15 minut. Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy żółtka, masło i rozczyn drożdżowy. Zagniatamy kilka minut, gdy jest już elastyczne i sprężyste, odkładamy do miseczki przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Podrośnięte ciasto lekko zagniatamy i wałkujemy placek o grubości 1-2 cm, jest dość zbite,  nawet nie musimy podsypywać mąką. Wycinamy wykrawaczką lub kieliszkiem pączki o średnicy ok 3 cm i pozostawiamy do napuszenia ciasta na pół godziny. Smażymy z obu stron na „złoto”  na rozgrzanym oleju do ok 175 ºC. Wyjmujemy na ręcznik papierowy i po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *