Wigilijne danie popularne na Śląsku. Kiedyś pracowałam z dziewczynami z Katowic stąd przepis na makówki i danie zagościło u nas na stałe.
Składniki
- 250g suchego mielonego maku
- 1l mleka
- cukier do smaku (ok 50-80g)
- miód 3 łyżki
- bułki pszenne, chałka lub sucharki
- migdały w płatkach lub krojone
- rodzynki
- wiórki kokosowe
- opcjonalnie olejek migdałowy
Mak zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, miód, ew olejek migdałowy i gotujemy na małym ogniu często mieszając. Masa ma mieć konsystencje gęstej śmietany, gdy jest za gęsta dolewamy mleka.
Bułki kroimy na kromki, wykładamy w misce warstwę, zalewamy makiem, posypujemy migdałami i rodzynkami. Przykrywami kolejną warstwą bułki i tak na przemian do wyczerpania składników lub braku miejsca w misce. Ostatnia warstwa to mak, całość dociskamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. W między czasie możemy od czasu do czasu nakłuwać długim patyczkiem do szaszłyków, żeby wilgoć przeszła przez wszystkie warstwy makówek. Na końcu posypujemy wiórkami kokosowymi lub migdałami i makówki gotowe.