Leniwe pierogi

Leniwe pierogi nie spełniają wymogów pieroga to kluski 😉  Najczęściej podawane są z bitą śmietaną, cukrem lub okraszone masłem, smażoną bułką tartą, lub też z cukrem i cynamonem.

pierogi leniwe

Składniki

porcja dla 3 osób

  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • cukier wanilinowy

Twaróg mielimy lub przecieramy przez sito. Do sera dodajemy żółtka, mąkę, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy. Masę dodajemy porcjami do ubitej piany z białek, mieszamy łyżką do połączenia składników.  Ciasto jest dość zbite ale lekko lepiące, możemy podsypać delikatnie mąką.  Formujemy wałeczki  nożem tniemy na kluski, wrzucamy na wrzątek i gotujemy 1-2 minuty po wypłynięciu.

Podajemy posypane cukrem, cynamonem, polane jogurtem naturalnym ….  według uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *