Kutia

Kutia – tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. Przygarnęłam do wigilijnego menu, bo uwielbiam mak.

kutia

Składniki

  • 100g pszenicy obłuszczonej
  • 200g mielonego maku
  • miód do smaku
  • bakalie – rodzynki, śliwki, morele, orzechy, płatki migdałów  ….

Pszenicę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Rano gotujemy do miękkości i odcedzamy. Mak zalewamy niewielka ilością wrzącego mleka, tak by był „przykryty”. Gotujemy chwilę, często mieszając. Jeżeli zostanie za dużo płynu delikatnie odcedzamy przez gęste sito. Ostudzoną pszenicę mieszamy z makiem, dodajemy bakalie (większe kroimy) i wszystko razem mieszamy. Kutię dosładzamy do smaku miodem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *