Królewskie sadzone

W myśl -szybko i prosto, tutaj dodatkowo danie efektowne.  Spotkałam taki sposób na jakieś bułgarskiej stronie kulinarnej, był trochę bardzo skomplikowany, więc uprościłam 🙂

jajo

Składniki

  •  jaja – ilość dowolna

Oddzielamy ostrożnie białka od żółtek. Żółtka delikatnie, żeby się nie rozpłynęły, wylewamy na talerzyk.

Odpalamy piecyk na najwyższą temperaturę. Zwykłą blaszkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej podartym na tyle kawałków ile jaj, łatwiej będzie wyciągać je z blaszki. Białka ubijamy na sztywną pianę z solą -wg uznania do smaku, ja po prostu próbuję niewielką ilość ubitego białka.  Z ubitej piany układamy mniej więcej równe „kupki” , na środku każdej robimy zagłębienie / dołek. Wlewamy delikatnie do każdego gniazdka żółtko. Dowolnie przyprawiamy.

Przykręcamy temperaturę piecyka na 150 stopni i wkładamy jaja. Czas pieczenia jest różny w zależności od wielkości, musimy obserwować konsystencję żółtka i pilnować sadzone by białko nie zrumieniło się za bardzo. Przeważnie ok 10 minut.

Po upieczeniu od razu podawać, pianka bardzo szybko stygnie, warto zostawić pieczenie jaj jako ostatni etap szykowania posiłku.

jajo

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *